"Even if you have to crawl on your knees get yourself to Seoul"

17. helmikuuta 2015

Singapore

Outo paikka. Kaikki toimi. Kaikki oli puhdasta. Joka paikka oli täynnä kieltoja ja ohjeita. Välillä pelotti tehdä mitään, ettei jostain vain rynnistäisi ketään sakottamaan. Metroissa ei syömistä eikä juomista. Varo laiturin ja metron välistä rakoa (kuulutus tuli joka ikinen kerta kun ovet aukesivat). Älä roskaa. Laske laukkusi alas metrossa. Seiso tässä ja odota metroa. Varo päätäsi, puista voi tippua oksia. Älä mene lähelle lammen reunaa tippumisen välttämiseksi. Jos näät mitään epäilyttävää toimintaa tai henkilöitä, ilmoita henkilökunnalle. Ihan loputtomasti voisi jatkaa tätä listaa.
Ei sillä, että siisteydessä ja toimvuudessa olisi mitään vikaa, mutta jossain vaiheessa siitä kaikesta vain tulee jotenkin tosi luonteeton ja kliininen olo. Varsinkin kun noita kieltoja ja ohjeita on ihan joka paikassa ja osa on ihan absurdeja. Kai ihmisillä nyt sen verran pitäisi olla järkeä päässä, että tajuaa, että joo kyllä, puista voi tippua oksia. En tiedä pitääkö siitä kuitenkaan ihan erikseen varoittaa, varmaan vähän harvinaisempaa, että sieltä joku jättikarahka tulee alas.. Ja sitten tää please mind the gap -homma. Koko ajan, joka pysäkillä ja vähän muutenkin. Kuika tollo pitää olla, että onnistuu tippumaan siihen n. 10 sentin rakoon?
Katoaa ihan semmoinen maalaisjärki ja omatoiminen ajattelu tuollaisessa.

Singaporessa aika meni lähinnä kaupungin puutarhoja/puistoja kierrellessä. Jossain välissä joku heppu päätti, että nyt istutetaan ihan helkkaristi puita tähän kaupunkiin ja tehdään Singaporesta City in the Garden eli kaupunki puutarhassa ja aika hyvin on kyllä onnistuttu. Kaupunki on tosi vihreä ja puita on tosi pajon. Sen lisäksi puutarhoja ja puistoja on tosi paljon ja ne on aivan upeasti tehtyjä ja hoidettuja. Kokonaisia päiviä Singaporessa oli vain 4, joten en edes ehtinyt niihin kaikkiin. Kävin kuitenkin kiertämässä Singaporen kasvitieteellisen puutarhan, gardens by the bayn, kiinalaisen puutarhan ja japanilaisen puutarhan. Kaikki olivat hienoja ja vaikuttavia omalla tavallaan. Kasvitieteellinen oli vanhin ja sisälsi myös itse puistoa vanhemman sademetsäosuuden. Puutarhassa oli erilaisia osuuksia erilaisille kasveille tai jonkun tietyn teeman ympärille rakennettuna ja yleisesti puisto vain tuntui jatkuvan ihan loputtomiin. Kävelin ympäriinsä koko päivän, enkä silti ehtinyt joka paikkaan. Yksi hienoimmista osuuksista oli kansallinen orkideapuutarha. Tuntui todella oudolta, että siellä ne orkideat vain kasvoivat ihan täydessä kukassa ulkoilmassa ja maahan istutettuna tai puun rungoille ripustettuina, kun hirveällä tuskalla ja hoidolla saan juuri ja juuri oman orkideani kukkimaan kerran vuodessa ikkunalaudalla ja silloinkin kukkia tulee vain muutama, ne ovat pieniä ja kuolevat pian. 
  
Lisää kuvateksti


Lisää kuvateksti

Marina Bay Sands
Gardens by the bay oli todella uusi eikä siellä ollut siitä syystä samalla tavalla vanhoja puita ym. kuin kasvitieteellisessä. Muutenkin paikassa oli vähän ufo-fiilis koska siellä oli isoja jotenkin puun näköisiä torneja, jotka oli iltaisin valaistu. Nää puutarhat oli osa rannan uudelleenkehittelyhässäkkää, jonka aikana alueelle oli pystytetty maailman toiseksi kallein rakennus Marina Bay Sands -hotelli ja ranta oli muutenkin laitettu uusiksi. Oli ostoskeskusksia ja bulevardi ja valoshow ja ulkoilmaelokuvia jajaja. Tosi hieno paikka.
Gardens by the Bay

Kiinalainen ja japanilainen puutarha olivat ihan nimensä mukaisia kuten olettaa varmaan voi.

Kunfutsen patsas

Ideaalisti japanilaisessa puutarhassa asui kurkia

Puutarhoissa juoksemisen lisäksi ehdin vähän kävellä ympäri Chinatownissa, Little Indiassa ja Arab Streetillä. Singaporehan on aika monikulttuurinen kaupunki eikä porukka asu missään omissa blokeissaan, mutta tämmöiset pikku alueet on kuitenkin jäljellä. Chinatown oli täynnä turistikamaa ja turisteja, Little Indiassa oli intialaisa ravintoloita, temppelitä ja vanhoja brittiaikaisia rakennuksia ja Arab Streetillä Halal-ravintoloita, moskeija ja samoja vanhoja rakennuksia kuin viereisessä Little Indiassa. Missään ei siis mitään erityisen erityistä.

Vanhoja brittien rakennuksia Little Indiassa
Pikaisesti tuli myös käytyä Orchard Roadilla, joka on kaupungin suurin shoppailukatu, mutta siellä ei ollut kyllä mitään mitä ei Euroopasta tai Koreastakin saisi, joten turha kai sitä on sitten mitään ostaa. Tässä vaiheessa reissua yritin myös erityisesti välttää rinkan täyttymistä ostoksilla.

Yleisesti Singapore oli ihan kiva kaupunki, mutta jotenkin koko paikasta tuli vain vähän Stepfordmaine olo. Puutarhat oli kuitenkin ihan ehdottoman hienot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti